İsviçreli parlamenterlerden Rojava çağrısı: Harekete geçin

  • dünya
  • 10:54 20 Aralık 2024
  • |
img

HABER MERKEZİ - İsviçreli parlamenterler, Rojava’daki tüm azınlıkların tehlike altında olduğuna dikkat çekerek, Türkiye’nin saldırılarına karşı harekete geçmeye çağırdı.

Türkiye ve ona bağlı SMO adlı paramiliter gruplarının Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi kontrolündeki bölgelere yönelik saldırılarına uluslararası tepkiler sürüyor. İsviçre Sosyalist Parti Federal Parlamento Milletvekili ve Dış İlişkiler Komisyonu Üyesi Fabian Molina, Liberal-Radikal Parti Federal Parlamento Milletvekili Alex Farinelli, Federal Demokratik Birlik Federal Parlamento Milletvekili Erich Vontobel, Yeşiller Partisi Federal Parlamento Milletvekili Balthasar Glättli ve Merkez Fraksiyon (Die Mitte) Parlamenteri Stefan Müller-Altermatt, Federal Konsey’e sundukları aynı içerikli önergelerle saldırılara dikkat çekti.
 
Milletvekilleri, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Bölgesi’ne yönelik saldırıların yarattığı tehditlere vurgu yaparak, İsviçre Federal Konseyi’ni bu saldırılar karşısında harekete geçmeye çağırdı.
 
HALKLAR İÇİN TEHDİT 
 
Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetim alanlarına dönük saldırılarının bölgenin istikrarını tehlikeye attığına dikkat çekilen önergede, “Yapılan saldırılar Kürt, Ermeni, Süryani, Êzidî ve Hristiyan topluluklar gibi etnik ve dini azınlıklar için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır” ifadeleri kullanıldı.
 
DAİŞ’İN CANLANMASINA YOL AÇIYOR
 
Bölgeye dönük saldırıların DAİŞ hücrelerini yeniden harekete geçirdiğinin ifade edildiği önergede, “Yaşanan istikrarsızlaşma aynı zamanda DAİŞ gibi aşırılık yanlısı grupların yeniden canlanmasına ve yeni mülteci hareketlerine yol açabilir. İnsani yardım geleneği ve uluslararası hukuk çerçevesindeki sorumluluğu nedeniyle İsviçre, tarafsızlığını ihlal etmeden bu tırmanışın sona erdirilmesi için çalışmakla yükümlüdür” denildi.
 
FEDERAL KONSEY'E  ÇAĞRI
 
Parlamenterler verdikleri önergede son olarak İsviçre Federal Konsey’e şu çağrıda bulundu: “Konsey, Suriye’deki etnik ve dini azınlıkların korunmasını sağlamak ve Suriye’nin kuzey ve doğusuna yönelik saldırılara son vererek gerilimin azaltılması için çalışmak üzere tarafsızlık çerçevesindeki tüm dış politika araçlarını kullanmalıdır.”
 
İsviçre Federal Konseyi’ne sunulan bu önergeyi beş farklı siyasi partiye mensup çok sayıda milletvekili de imza attı.