İkinci Kobanê Davası’nın bir sonraki duruşması 5 Kasım'da

img
ANKARA - DAİŞ’in saldırılarına karşı yapılan protestolar gerekçe gösterilerek yargılanan siyasetçilerin duruşması 5 Kasım’a ertelendi.
 
DAİŞ’in Kobanê’ye dönük saldırılarına karşı Türkiye ve Kurdistan’ın pek çok kentinde 6-8 Ekim 2014’te yaşanan protestolar gerekçe gösterilerek Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski milletvekilleri Hüda Kaya, Serpil Kemalbay, Fatma Kurtulan, Pero Dündar ve Garo Paylan hakkında açılan davanın ikinci duruşması görüldü.
 
Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Sincan Cezaevi Kampüsü’ndeki salonda yapılan duruşmaya, tahliye edilen siyasetçi Hüda Kaya Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Siyasetçilerin avukatları da duruşmada hazır bulundu. Duruşmaya ayrıca İçişleri Bakanlığı, İstanbul Valiliği ve pek çok devlet kurumunun avukatları da katıldı.
 
HUKUKA AYKIRI
 
Mahkeme, MİT, Diyanet İşleri Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yanı sıra pek çok bakanlık ve kurumun davaya katılma talibinde bulunduğunu paylaştı. İddia makamının talepleri sonrası söz alan siyasetçi Kaya, iddiaların asılsız olduğunu, davanın da hukuka aykırı olduğunu dile getirdi. Siyasetçilerin avukatları da benzer beyanlarda bulundu. 
 
5 KASIM’A ERTELENDİ
 
Savunmaların ardından ara karar oluşturan mahkeme, Kaya’ya dönük devam eden adli kontrol uygulamasının kaldırılması yönlü talebi ret etti  Mahkeme, bakanlık ve pek çok kurumun katılma talebini ise kabul etti. Mahkeme aynı zamanda siyasetçi Serpil Kemalbay’ın Türkiye’ye iade  edilmesi için prosedürlerin yerine getirilmesine karar verdi.
 
Mahkeme duruşmayı 5 Kasım’a erteledi.
 
38'ER KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ CEZA İSTENİYOR
 
Kobanê Davası'nın 16 Mayıs'ta görülen karar duruşmasından beş gün sonra HDP eski milletvekilleri Hüda Kaya, Fatma Kurtulan, Garo Paylan, Pero Dündar ve Serpil Kemalbay hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame 21 Mayıs'ta Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti.
HDP'li eski vekiller hakkında 38'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediliyor.