‘Kürtlerin temel talebi anadilde eğitimdir’

img
TETWAN – Kürtlerin temel talebinin anadilde eğitim olduğunu vurgulayan DEM Parti Bedlîs İl Genel Meclis üyesi Berivan Canbey, “Türkiye uluslararası antlaşmalara uymalıdır” dedi. 
 
Bedlîs’in Tetwan (Tatvan) ilçesinde Dil ve Edebiyat Derneği (Komaleya Ziman û Wêjeyê / MEDYA-DER) öncülüğünde 2024-2025 eğitim öğretim yılının başlamasına ilişkin, “Kürtçe’nin eğitim dili olması” talebiyle basın açıklaması gerçekleştirdi. Yaşam AVM önünde yapılan açıklamaya Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti)  il ilçe örgütleri, Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA), Barış Anneleri, DEM Parti kent vekili Semra Çağlar Gökalp, İHD Bêdlîs  Temsilciliği,  Serhat kültür ve Sanat Derneği, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyeleri ve belediye meclis üyeleri katıldı. Açıklamada “Bila zimanê Kurdî bibe zimanê fermî û perwerdehiyê/Kürtçe resmi ve eğitim dili olsun” yazılı pankart açtı.
 
Açıklamayı yapan DEM Parti Bedlîs İl Genel Meclis üyesi Berivan Canbey, Türkiye’nin inkar ve asimilasyon politikalarının cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte başladığına dikkati çekti. Canbey, “Türkiye kendi dilini ve kültürünü diğer diller ve kültürleri inkar ve imha konsepti üzerinde kuruyor. Sistemini de ulus devlet üzerinde kuruyor. Aynı zamanda  eğitimini de ırkçı müfredat üzerinden veriyor” dedi. Kürt çocuklarının anadilinde eğitim görme haklarının olduğunu dile getiren Canbey, “Türkiye uluslararası antlaşmalara uymalıdır. Kürtlerin ana talebi anadilde eğitimdir. Aynı zamana Kürt siyaseti bu talebi kulak ardı etmesin” ifadelerini kullandı.