Rojhilat’ta genel grev çağrısı

img

HABER MERKEZİ - Rojhilatlı siyasi parti, sivil örgütler ve insan hakları aktivistleri Jîna Emînî’nin ölüm yıldönümü nedeniyle 16 Eylül’de İran’da genel grev çağrısı yaptı.

Jîna Emînî’nin İran rejim güçleri tarafından katledilmesinin ikinci yıldönümü nedeniyle Rojhilatlı siyasi parti, sivil örgütler ile insan hakları aktivistleri 16 Eylül için genel grev çağrısı yaptı. Rejimin bütün baskı ve şiddetli saldırılarına rağmen yakılan devrim ateşinin sönmeyeceğini belirtildiği açıklamada, “Kadınlar modern çağın en büyük devrimini yarattı. Özgürlük ve eşitlik için bir araya geldi” ifadelerine yer verildi.
 
‘DEVRİMİN MEŞALESİ YENİ NESLİN ELLERİNDE YAKILMIŞTIR’
 
Ortak açıklamada, “jin jiyan azadî” devriminin ikinci yıl dönümüne girildiği belirtilerek, “Tüm özgürlük savaşçılarını bir araya getiren ayaklanma, Kürdistan'ın hâlâ güçlü ve kırılmaz olduğunu bir kez daha kanıtladı. Tıpkı ilk günlerde olduğu gibi muhafazakarlığın ve totalitarizmin tüm tezahürlerine ‘hayır’ dedi. Kırk yıl sonra bugün bile vaatlerine sadık kalıyor ve nesilden nesile özgürlük, egemenlik ve eşitlik için savaşıyorlar. Devriminin meşalesi, direnişi ve onuru öncüllerinden öğrenmiş, ‘özgürlüğün’ insanlığın özü olduğunu bilen yeni neslin ellerinde yakılmıştır. Özgürlük isteyen bir milletin bedel ödemesi gerektiğini açıkça anlamış bir nesil var. Böylece gençler ve kadınlar toplumun her kesimine çağrı yaparak modern zamanların en büyük devrimini yaratmayı başardılar. Bu uğurda özgürlük ve eşitliği sağlamak için canlarını feda ettiler” denildi. 
 
PROTESTO ÇAĞRISI 
 
 Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “İşgalci rejimin baskıcı kurumları, Kürdistan hükümetine ve Jîna gibi yüzlerce kişiye suikast düzenlendiği günden bu yana işkence, hapis ve infaz arayışında olsa da, güç, aldatma ve vaatler göstermenin yakılan yangını söndürmeyeceğini herkes ve rejim de iyi biliyor. İsyan, muhafazakarlığın ve diktatörlüğün son sütunlarının yıkılmasına kadar devam edecek. Bu nedenle Jîna Emînî’nin ölümünün ikinci yıldönümünde ve daha sonra tüm Kürdistan şehirlerini ve İran'ın bazı bölgelerini kapsayan ‘jin, jiyan, azadî’ devriminin başlangıcı vesilesiyle biz Kürdistan siyasi-sivil-insan hakları aktivistleri, şehit ailelerine, babalarına ve ailelerine çağrıda bulunuyoruz; Anneleri, gençleri, iş insanlarını ve sendikaları, öğretmenleri, işçileri, öğrencileri, özgürlük savaşçılarını, adalet ve eşitlik dostlarını 16 Eylül Pazar günü evlerinde kalmaya ve ülke çapında genel grev şeklinde sivil protestomuzu göstermeye çağırıyoruz.”