RIHA - Babasının BAAS rejimi tarafından katledilmesinden sonra yerleştiği Norveç'ten Kuzey ve Doğu Suriye'ye dönerek ittifak çalışması yürüten Şêx Murşid El Xeznewî, "Kürt ittifakına dair böyle büyük bir umut, bugüne kadar hiç olmadı" dedi.
BAAS rejimi tarafından 1 Haziran 2005 tarihinde katledilen Şêx Murşid Maşûq El Xeznewî'nin oğlu olan Şêx Murşid El Xeznewî, babasının öldürülmesinin ardından yerleştiği Norveç'ten Kuzey ve Doğu Suriye'ye dönerek, Kürt ulusal birliğinin sağlanması için çalışma başlattı. Suriye'deki geçiş döneminde Kürtlerin aynı talepler etrafından birleşmesi için QSD Genel Komutanı Mazlum Ebdî ile görüşen Xeznewî, Qamişlo ve Derîk'teki görüşmelerini sürdürüyor.
Kuzey ve Doğu Suriye'deki görüşmelerini değerlendiren Xeznewî, Kürt ittifakı gibi önemli bir amaçla bölgeye geldiğini belirterek, "O amaç da çok net görünüyor. Birçok kez Kürdistanî bir yaklaşımı güçlendirmeye çalıştık. Birbirine kinle bakan görüşler, bu anlayış ve yaklaşımla ilk kez bu gün yan yana geldi. Şükürler olsun ki bu sefer bir araya gelinip konuşuldu, tartışıldı. Oluşturulacak ittifakla Kürtlerin Şam'da taleplerinin bir olması gerektiği, Kürtlerin birlik mesajı vermesi gerektiği konuşuldu. Buna dair kararlar verildi. Ayrıca bu toplantıların devamının gelmesi gerektiğine de karar verildi" ifadelerini kullandı.
'TÜM PARTİLERİN TAVRI OLUMLU OLDU'
"Benim de umudum bu toplantıların bu anlamda bir birlik oluşturması ve bu şekilde devam etmesidir" diyen Xeznewî, ittifak görüşmelerinde pek çok farklı görüş ve inançta Kürdistanî gücün bir biriyle temas ettiğini ve tüm partilerin bu temaslarda ittifaka olumlu baktığını ifade etti. Xeznewî, "Başlangıçta ENKS'nin de Kürt ittifakına dönük tavrı olumluydu, ancak General Mazlum Ebdî'nin çağrısına sessiz kalmışlardı. Hepsinin kendine göre Kürt halkına hizmeti var. Onlar da halkları için siyaset yürütmeye çalışıyorlar. Bazı eleştirileri vardı, evet; ama şükürler olsun Kürt ittifakı ve aynı çatı altında bir araya gelmeye dair bir duruş sergilediler ve bu açıdan yaklaşımları olumlu oldu. Bu sebeple toplantıya da katıldılar, karar da verdiler. Bu ittifakın ve birliğin yürütüleceği inancındayız" diye konuştu.
'KÜRTLER ESKİ KÜRTLER DEĞİLDİR'
Kürtlerin eski Kürtler olmadığını ve geçmişin aksine kendileri hakkında söz kuracak konumda olduklarını belirten Xeznewî, "Eskiden bizim için pek çok ferman yazıldı. Zorlu günler geçirdik, işkenceler gördük. Ancak bugün Kürtler politiktir. Kürt gençleri, kadın-erkek her yerdeler, her yerde iş yapıyorlar. Politika üretiyorlar. Kürtler için bir gelecek yaratıyorlar. Bugün bizim için eksik olan Kürdistanî ittifaktır. O ittifak vücut bulunca çok büyük bir iş yapmış olacağız. Bugün Kürtlerin dostu var. Ancak Kürtlerin kendi içinde de bir şeyler yapmaları gerekiyor. Bu ittifakın kurulması halinde büyük bir kazanç elde etmiş oluruz. Kürtlerin sözüne ulus devletler de kıymetle yaklaşıyorlar. Bugün lazım olan, Kürtlerin kendi içerisinde birlik sağlamasıdır. Kürt ittifakına dair böyle büyük bir umut, bugüne kadar hiç olmadı" şeklinde konuştu.
'BİR ARADA YAŞAMI KURMAMIZ ŞART'
Kürt ittifakının oluşmasında din alimlerinin önemli bir rol oynayacağını söyleyen Xeznewî, şunları söyledi: "Herkes kendi hakkının farkında olmalı. Bir hak üzerine başka bir hakkın hesabı yapılmamalı. Şeyh olsun, din alimi olsun bu meseledeki roller çok önemlidir. Halkın aklındaki sorulara cevap olacak, onlara umut verecekler onlardır. Bugün de halka gösterdik, halk ile iletişim halindeyiz. Bu bizim en doğal hakkımızdır. Farklı inançlara sahip, dinlere mensubuz. Hatta kendi içimizde de farklı ideoloji, görüşleri benimsemiş olanlarımız mevcut. Ama her şeye rağmen birbirimizi kabul etmemiz gerekiyor. Birbirimizi kabul etmek 'Sen de benim gibi olacaksın' manasına gelmez. Benim nasıl haklarım varsa senin de var, anlamına gelmektedir. Bir arada yaşamı kurmamız şarttır."
MA / Ceylan Şahinli