İZMİR - İklim örgütleri, Türkiye için hazırladıkları iklim karnesinde yenilenebilir enerji kapasitesinin arttırılmasını olumlu görürken, fosil yakıt ve nükleer enerji politikasını olumsuz olarak değerlendirdi.
İklim alanında çalışan sivil toplum örgütleri, Türkiye’nin “2024 İklim Karnesi”ni hazırladı. Karnede Türkiye’nin 2024 yılında iklim alanında attığı olumlu ve olumsuz adımları değerlendirildi. Hazırlanan karnede Türkiye’nin güneş ve rüzgar enerjisi kapasitesinin 4 katına çıkarma hedefi olumlu olarak görülürken bu hedefin ulusal enerji planına dahil edilmemesi endişe verici olarak nitelendirildi. Karnede Türkiye’nin kömür politikası ise olumsuz olarak değerlendirildi.
Afşin- Elbistan kömürlü termik santralinin genişletilme planı, “2053 uzun dönemli iklim stratejisi”nde fosil yakıtların çıkışının yer almaması, nükleer enerjinin 2050 yılına kadar üç katına çıkarılması taahhüdü ve sivil toplumla birlikte hazırlanmayan iklim kanunun akıbetinin hala belirsiz olması karnede olumsuz olarak değerlendirilirdi.
Karnede ayrıca Türkiye’nin kömür santrali genişletme planından vazgeçip acilen kömürden çıkma planın hazırlaması, pahalı ve tehlikeli nükleer enerji bağımlılığına son verilmesinin yanı sıra yenilenebilir enerji politikalarının doğaya saygılı ve halkın katılımı ile hayata geçirilmesi gerektiği vurgulandı.
İmzacı kurumlar şöyle: “350 Türkiye, Avrupa İklim Eylem Ağı, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, Ege Orman Vakfı, Fosil Yakıtların Ötesi, İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği (İDPAD), İklim Öncüleri, Greenpeace Türkiye, Mekanda Adalet Derneği, Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFiA),
TEMA Vakfı, Temiz Hava Hakkı Derneği, Yeşil Düşünce Derneği, WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), Yuvam Dünya Derneği.”