İZMİR - Çiğli'nin Balatçık Mahallesi Muhtarı Hayat Laçinkaya, mahallenin 44 yıl aradan sonra yeniden kadınlar tarafından yönetildiğine işaret ederek, "Kadınlarla birlikte mücadele yürütüyoruz" dedi.
İzmir'in Çiğli ilçesine bağlı Balatçık Mahallesi, 44 yılın ardından yeniden bir kadın muhtar tarafından yönetiliyor. 31 Mart seçimlerinde mahalle muhtarı seçilen, Hayat Laçinkaya, 15 bin kişinin yaşadığı mahallenin sorunlarını çözmek için yoğun bir çaba içerisinde. Hayat Laçinkaya, bir yandan altyapı sorunlarına el atarken, diğer yandan engelliler, kadınlar ve çocuklara dair projelerini hayata geçirmek için mücadele ediyor.
Hayat Laçinkaya, muhtar seçilmeden önce de çocuklar için sosyal projeler üreten bir dernekte gönüllü çalıştığını, mevsimlik tarım işçiliğinden fabrikaya kadar birçok işte çalışma yürüttüğünü ifade etti. Hayat Laçinkaya, çocukların kişisel gelişimlerini arttıracak projelerde yer aldığına işaret ederek, "Müzik ve tiyatro eğitimleri verdik. Çocuklara enstrüman desteğinde bulunduk. Sonrasında enstrüman desteği verdiğimiz çocuklar için profesyonel platformlar kurduk. Onlar öğrendikleri enstrümanların performanslarını sergilediler sonrasında. Tiyatro eğitimi verdiğimiz çocuklar için tiyatro salonları kiralardık ve çocuklar orada tiyatrolarını sergilediler. 2016'dan beri bu çalışmaları yürütmeye devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.
'KADINLAR ÜRETKEN VE GÜÇLÜ'
Daha çok çocuğa, kadına ve gence ulaşmak ve sosyal projelerini mahallenin tamamına yaymak için muhtar olduğunu belirten Hayat Laçinkaya, "Dernekteki arkadaşlarımla konuştuktan sonra adaylığımı açıkladım. En son ailem duydu. Kardeşim 'Muhtarlık zor iş, boşver uğraşma' dedi. Ben bir sorunla uğraşıyorsam o sorunun çözümünün illaki sağlanması lazım. 'Bizim için kurslar açılsın' diyen çok fazla insan var. Herkesin ağzında 'Engelsiz engel' diye bir slogan var. Ama engelliler için yol veya kaldırım bile düşünülmemiş. Bu tür eksiklikler çocuklar için yapacağım projeleri geciktiriyor. Çok üretken kadınlarımız var, bu kadınları bir araya toplayıp onlar için üretim alanları açmak istiyorum. Bu hem kadınların sosyalleşmeleri için hem de kadınların üretime dahil olmaları için önemli. Önemli olan kadınların emeğini öne çıkarmak çünkü kadınlar çok üretken ve güçlüler" diye konuştu.
'BİRLİKTE MÜCADELE EDİYORUZ'
Azalarının da biri dışında hepsinin kadın olduğunu söyleyen Hayat Laçinkaya, mahallenin çok sayıda kronik sorunu olduğunu dile getirdi. Önceliğinin altyapı sorunlarını çözmek olduğunu vurgulayan Hayat Laçinkaya, mahallede yolların eski olduğunu ve her yağmurda su birikintileri oluştuğunu söyledi. Kendisinden 44 yıl önceki kadın muhtarın da mahalleye hizmet vermek için mücadele ettiğini anlatan Hayat Laçinkaya, "Özel bir derdi olan kadınlar erkek muhtarlara derdini anlatamıyor. Ama şu an geliyorlar ve onların derdini birlikte paylaşıyoruz. Bu anlamda kadınlarla mücadeleyi birlikte yürütüyoruz. Eğer kadınlar kendilerini yerel yönetimlerde görmek istiyorlarsa ona göre adım atmaları gerekir. Gerçek anlamda halka dokunulacaksa halkın sorunları çözülecekse yerel yönetimlerde söz sahibi olunmalı ve bunu yapan çok sayıda kadın da var. Şu anda insanlarla diyaloglarımız çok iyi. Muhtarlık sürecinde insanlara 'Beni sokakta çok göreceksiniz' dedim ki şu anda her gün sokakları geziyorum. Bütün sorunların takibini yapıyorum. Bütün günüm çok yoğun geçiyor. Çok az otururum. Bu koltuğa mesela en fazla insanlar oturuyor. Burası zaten vatandaşların yeri" şeklinde konuştu.