AGIRÎ - Yaşamlarını sürdürmek için kafelerde yarı zamanlı çalışmak zorunda kalan üniversite öğrencileri, devletin verdiği bursla geçinmenin mümkün olmadığını vurguladı.
Ülkede yaşanan ekonomik kriz toplumun bütün kesimlerini olduğu gibi öğrencileri de derinden etkiliyor. Üniversitelere yerleşen öğrencilerin en büyük sorunu geçinememek. Devlet tarafından öğrencilere verilen 3 bin TL’lik kredi, öğrencilerin harcamalarına yetmiyor. Bunun için bir yandan çalışmak zorunda olan diğer yandan okuyan öğrenciler, akademik başarıdan ziyade geçim sorunlarına odaklanmak zorunda kalıyor.
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi öğrencileri, yaşadıkları zorlukları anlattı.
‘ÇALIŞMAK ZORUNDAYIM’
Bu yıl üniversiteyi kazanan Delil Sevim (19), Amed’den eğitim için Agirî’ye geldiğini belirterek, “Okulu kazandığımda aklıma ilk olarak yaşam ve geçim zorlukları geldi. Aileden uzak olma ve tek başına ayakta kalma düşüncesi beni tedirgin etti. En önemlisi konaklama sorunumdu. Çünkü bu kentte tanıdığım hiç kimse yoktu. Yurt başvurusu yaptım ve sonrasında yurda yerleştim. Yurda aylık 615 TL veriyorum. Yurtta, kahvaltı için 60 TL, akşam yemeği için de 120 TL veriliyor ve bu sadece yurt yemekhanesinde geçerlidir. Yemekhanede çıkan yemeklerin porsiyonları küçük. Genelde çorbaları ılık, yemekleri ise soğuk oluyor. Çok az etli menü çıkıyor ama onlar da hiç yenilmiyor. Mecburen kendi paramızla dışarıdan yiyoruz” dedi.
UYKUYA ZAMAN KALMIYOR
Masrafların başında da ulaşımın geldiğini belirten Sevim, “Yurtla okul arasında mesafe olduğu için şehir içi araçlarına biniyoruz. Ortalama her gün 30 TL ulaşıma veriyoruz. Bana burs çıkmadığı için geri ödemeli olan krediyi de almadım. Ekonomik olarak çok zorlanıyoruz. Geçinemediğim için haftanın 3 günü tam zamanlı diğer günlerde ise yarı zamanlı kafede çalışıyorum. Zamanımız okul ve iş arasında geçiyor. İkisini bir arada yürütmek çok yorucu oluyor. Çoğu zaman uykumuzu bile alamıyoruz” diye belirtti.
2 KİŞİLİK ODALAR RANZAYLA 4 KİŞİLİĞE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ
Ankara’dan gelen Eren Doğan isimli öğrenci, “Okulu kazandıktan sonra beni en çok konaklama sorunu düşündürdü. Ev kiralarını araştırdım. Kiralar, bir öğrenci için çok pahalıydı. Bunun yanında elektrik, doğalgaz derken çok yüksek maliyetler çıkıyor. Bunun için yurt başvurusu yaptım. Eğer yurt çıkmasaydı okumaya gelemeyecektim. Kaldığım yurt odalarında 4 kişi kalıyoruz. Odalar 4 kişi için çok küçük. Zaten 2 kişi bazada, 2 kişi de ranzada yatıyor. Ranzaların daha sonra ek olarak oraya konulduğu belli. Yemekler başlarda güzeldi ama zaman geçtikte çok kötü olmaya başladı. Bütün öğrencilerin ortak şikayeti yemeklerdir” diye konuştu. Devletin, öğrencilere daha fazla destek olması gerektiğinin altını çizen Doğan, “Verilen 3 bin TL’lik kredi hiçbir işimize yaramıyor. Yani verilen kredi yetmiyor. Şu an yurtta kalmama rağmen aylık en az 5-6 bin TL giderim oluyor” ifadelerini kullandı.
‘İŞE ZAMAN AYIRMAK ZORUNDAYIM’
Birçok öğrenci arkadaşının geçinmek için çalışmak zorunda kaldığını kaydeden Doğan, “Ağrı, diğer kentlere göre daha ucuz. Büyükşehirlerdeki öğrencileri hiç düşünemiyorum. Ekonomik geçim ciddi bir sorundur. Bu sorunun devlet tarafından kesinlikle çözülmesi gerekiyor. Öğrenciler, akademik eğitim yerine işe zaman ayırmak zorunda kalıyor. Bundan kaynaklı olarak öğrencilerin başarı durumu da doğrudan etkileniyor. Çalışan arkadaşlarımızın notlarına baktığımız zaman direk bu durum görülüyor” şeklinde konuştu.
‘HİÇBİR ÖĞRENCİ BU PARAYLA GEÇİNEMEZ’
Agirîli olan ve yaşadığı kentte üniversite okuyan Muhammed Can Satik (20) adlı öğrenci, ekonomik olarak geçinemediklerini söyledi. Satik, “Günlük ortalama 300-400 TL giderimiz oluyor. Dışarıda bir yemek yiyoruz 180 TL’miz gidiyor, bir çay 15 TL olmuş. Aylık 3 bin TL kredi alıyorum ve hiçbir öğrenci bu parayla geçinemez. Özellikle diğer kentlerden gelen arkadaşlarımız burada ekstra işlerde çalışmak zorunda kalıyor. Ben de başka şehirde olsaydım büyük ihtimalle çalışırdım. Çünkü yaşam şartları çok zor” dedi.
MA / Ömer Akın