AMED - “Geçmiş gelecektir” projesinin “Tarih, Nostalji ve Ütopya” oturumunda konuşan Sosyolog Michael Löwy, Kürt halkının mücadelesinde haklı olduğunu söyledi.
Amed Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliği yaptığı Ulaş Bager Aldemir'in 1960'ların entelektüel ve siyasal mirasını görünür kılmayı hedeflediği “Geçmiş gelecektir” adlı uluslararası projenin son gününde “Tarih, Nostalji ve Ütopya” başlıklı oturum düzenlendi.
‘GEÇMİŞTEN UMUT KIVILCIMLARINI BULABİLİRİZ’
Çand Amed Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen oturumda konuşan Göran Theborn, geçmişin geleceği nasıl şekillendirebileceğini sordu. Mücadele eden bir hareket için hafıza ve devamlılığın çok önemli olduğunu belirten Theborn, “Geçmiş, geleceği nasıl şekillendirir. Bu geçmişin geleceği şekillendirmesi fikri aslında oldukça önemli bir sosyal gerçeği tanıyor ki o sosyal gerçek olmadan bunlar üzerine düşünemeyiz. Geleceğimiz geçmiş tarafından ne kadar şekillendirilirse o kadar sosyal adaletsizlik içinde ve özgürlükten uzak oluruz. Özgürleşme hareketlerine ihtiyaçta o kadar fazla olur” dedi. Geçmiş alıntılarının hem barış hem savaş için kullanıldığını ifade eden Theborn, bilişsel ufukların açılması, bilginin elde edilmesi gibi Antik Yunan döneminden örnekler verdi. Theborn, “Siz geleceğe nasıl varırsınız. Geçmişi nasıl üzerine koyarsınız. Bir tanesi devrim diğeri diyalektik” şeklinde konuştu. Theborn, son olarak “Batıda geleceğin kaybını görüyoruz” şeklinde konuştu.
‘ÇÖZÜM İÇİN ÖZNE OLMALIYIZ’
Ardından söz alan DEM Parti Milletvekili Mithat Sancar, Sırrı Süreyya Önder’e geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Hafıza çalışmalarının önemli olduğunu belirten Sancar, sürece dair de “Çatışma çözümü ve barış konusunda da yeni bir yol gerekiyordu. 40 yılda yaşanmış çatışma çözümü örnekleri var. Bu örneklerden epeyce kısmı başarılı oldu. Bu modellerde bir denklem, şablon var. Ön görüşmeler, diyalog, sonra müzakere, mutabakat, anlaşma en son silah bırakma. Bu süreçler böyle işliyordu. Bütün bu 40 yıllık çatışma süreçlerinde işlenen denklem bu. Bu denklemin ve modelin bazı sonuçları var. Çatışma tarafları masada müzakere eder, anlaşırlar, bu sürece başka aktörlerde katılır” diye konuştu.
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 27 Şubat’ta yaptığı “Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı”nın dünya çatışma örneklerinin tam tersi olduğunu belirten Sancar, şunları söyledi : “Örgütüne silah bırakma ve kendini feshetme çağrısı yaptı. Çatışma çözümü örneklerine baktığımızda en son olanı en başa koydu. O yüzden süreci kavramlarla anlatmak zorlaştı. Kafa karışıklığın önemli nedeninin bu olduğunu düşünüyorum. Ama bir barış isteğinden şüphe duymayacağımız pek çok çevrede soru işaretlerinin bir kısmının bu özgün yapıya dayandığını düşünüyorum. Birden bire al verin olmadığı, silahlı aktör için müzakerede en önemli koşulun daha en başta bırakılması gibi bir adımın karmaşa yaratması anlaşılabilinir durumdur. Bu nedenle hepimizin barış ve demokratik toplum için özne olması lazım” dedi.
LÖWY: KÜRT HALKI MÜCADELESİNDE HAKLI
Son olarak konuşan Michael Löwy, Amed’de Kürtlere destek vermek için bulunduklarını söyledi. Kürt halkının mücadelesinde haklı olduğunu belirten Löwy, “Kürt halkı barış mücadelesi veriyor, onu destekliyorum. Kürt halkı bütün dünya halklarının barışını istiyor” dedi. Löwy, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kadınların özgür yaşayabileceğini hayal ettiğini ve bunun gerçekleşmeye dönük ilerlediğini belirtti.
Löwy, “Anaerkil dönemden bahseden kadınların olduğunu da yazılarında görüyoruz. Abdullah Öcalan bunu gelecek içinde istemiştir. Yeniden kadınların özgür olduğu, eşit olduğu, ataerkil baskı altında olmayacağı gelecek için istemiştir. Bu ütopyanın gerçekleşme başarısının olduğunu da düşünüyorum. Bununla ilgili dünyada bilinen eşit örnek var önümüzde. Bizi buradaki son derece geçmişle gelecek arasındaki çetrefilli ilişkinin özgürleşme anlamını da bu bize göstermekte. Buradaki geçmiş ve gelecek arasındaki diyalektik çeşitli yazılı çalışmaların, eylemlerin, sosyal hareketlerin ve benim ‘romantik devrimciler’ olarak ifade ettiğim araştırmacıların hep gündeminde olacaktır” dedi.
Romantizmin tanımıyla konuşmasına devam eden Löwy, dünya yazarlarından örnekler verdi. Löwy, yazarların ve kimi akımların geçmişten beslendiğini ifade etti.
Konuşmaların ardından MA Music konseri ile 3 günlük çalışma son buldu.