Abdullah Öcalan'ın avukatı: Türkiye adım atmazsa faturası ağır olur

İSTANBUL - AİHM'in Abdullah Öcalan’a dair verdiği "ihlal" kararının gereklerinin yerine getirilmesi gerektiğini vurgulayan Asrın Hukuk Bürosu'ndan İbrahim Bilmez, adım atılmaması halinde bu durumun Türkiye'ye faturasının ağır olacağını söyledi.  

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 18 Mart 2014 tarihinde PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın şartlı salıverilme hakkına sahip olmaksızın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilmesini (umut hakkı) Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) aykırı buldu ve Türkiye’den düzenleme yapmasını istedi. Türkiye, aradan geçen 10 yıla rağmen "ihlal" kararına dair herhangi bir adım atmadı. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi (AK BK) 17-19 Eylül tarihleri arasında yapacağı toplantıda AİHM'in ihlal kararlarının ve gerekliliklerin uygulanıp uygulanmadığını denetleyecek.  
 
Toplantı öncesi Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST) ile Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı (TOHAV) Bakanlar Komitesi'ne bildirimde bulunarak, "Gerekli mevzuat değişikliklerinin yapılması" için Türkiye’ye çağrıda bulunulmasını talep etti. 
 
Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından İbrahim Bilmez, Bakanlar Komitesi’nin gerçekleştireceği toplantının önemi ve Türkiye’nin bu konuda atması gereken adımlara dair değerlendirmelerde bulundu. 
 
‘GEÇ KALINMIŞ BİR ADIM’
 
‘Bakanlar Komitesi’nin, AİHM’in Abdullah Öcalan'a dair verdiği "ihlal" kararını 3 yıl aradan sonra tekrardan gündemine almasının olumlu ama “geç kalınmış bir adım” olarak yorumlayan Bilmez, “Çünkü Türkiye’nin yıllardır ısrarla ve inatla uygulamadığı bir karar söz konusu ve bu kararın hayata geçirilmesinden sorumlu makam da Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’dir. Sadece Türkiye değil AK’ye üye devletlerin tamamı sözleşmeye imza atıyor ve AK’nin organlarını ve yetkilerini tanıyıp kararlarına uyacağını taahhüt ediyor. Türkiye de sözleşmeye imza atmış ve AİHM’in yetkisini kabul etmiştir. Bu bakımdan da AİHM’in verdiği ihlal kararlarının gereğini yerine getirmek zorundadır. AİHM’in 2014 Türkiye’yi mahkum ettiği Öcalan-2 kararında, ‘ağırlaştırılmış hapis cezası bir insana verilemez, umut hakkı kapsamında siz bir insanı ölünceye kadar hiçbir umudu olmadan dört duvar arasında tutamazsınız. Eğer böyle bir ceza verirseniz bu işkence anlamına gelir” denildi. Dolayısıyla müvekkilimiz sayın Öcalan ve diğer ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan insanlarda dahil olmak üzere AİHM kararına göre 2014 yılından beridir göre her geçen gün ve saat işkence altındadırlar. Ama Bakanlar Komitesi o tarihten bugüne kadar bu kararın gereğini yerine getirmeyi sağlayamamıştır” dedi. 
 
TÜRKİYE 10 YILDIR ADIM ATMIYOR
 
Avukatlar olarak 2014 yılından bu yana “umut hakkı” kapsamında Bakanlar Komitesi’ne 6 kez başvuruda bulunduklarını söyleyen Bilmez, ayrıca Bakanlar Komitesi’ne sivil toplum örgütleri tarafından da Temmuz ayında bir başvuru yapıldığını söyledi. Bilmez başvuruya ilişkin ise şunları kaydetti: “Sözleşmenin 9’uncu maddesinin 2’nci fıkrasına göre sivil toplum örgütleri de Bakanlar Komitesi’ne başvuru yapıp AİHM kararlarını yerine getirmediğine dair şikâyette bulunabiliyorlar. 2021 yılında olduğu gibi bu Temmuz ayında da sivil toplum örgütleri tekrardan bu konuda başvuruda bulundular ve komite de bu oturumda bu konuyu gündemine alacak. Türkiye’nin neden bu kararı uygulamadığı ve uygulaması için ne yapılması gerektiği üzerine tartışılacak. Türkiye’ye, ‘neden düzenleme yapmadın veya yaptıysan ne gibi düzenlemeler yaptın’ gibi yazılı sorular soracaklar. Türkiye hiçbir şey yapmayıp süreci oyalayarak, zamana yayıyor. Türkiye 10 yıldır ‘başarılı bir şekilde’ meseleyi adım atmadan bu noktaya kadar getirdi. Türkiye önceki eylem planında, ‘ben bu meseleyi halledeceğim’ diyordu. Sonra Bakanlar Komitesi’ne gönderdiği cevapta da ‘bizim artık böyle bir sorunumuz yok, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istisnai uygulanıyor’ dedi. Oysa AİHM Türkiye’yi, ‘Bunun istinası olmaz. Sen hiç kimseye ne suç işlerse işlesin bu cezayı veremezsin’ diyerek mahkum etmişti. Bakanlar Komitesi’nin de bunu görmesi gerekiyor” diye belirtti.  
 
‘AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET ÖCALAN’LA İCAT EDİLDİ’
 
Türkiye mevzuatında yer alan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının ilk kez Abdullah Öcalan’la beraber uygulamaya konulduğunu ancak devamında binlerce tutsağa uygulandığını ifade eden Bilmez, gelinen aşamada cezaevinde kaç tane ağırlaştırılmış müebbet hükümlüsünün olduğu dahi bilinmediğinin altını çizdi. Bilmez, “Bakanlar Komitesi bunu Türkiye’ye sormasına rağmen Türkiye bu bilgiyi vermiyor. Tahminen bu cezayı alan binlerce insan var. Bu politikalar Türkiye’yi cesaretlendiriyor. Türkiye AİHM’in kararını 10 yıldır yerine getirmiyor ama hiçbir yaptırımla da karşılaşmıyor Yani Türkiye’ye müsamaha gösteriliyor. Türkiye de bunu bir politika olarak uygulamaya devam ediyor ve gereğini yapmıyor. Ama bu tabi Türkiye’nin kredibilitesini de azaltıp imajını zedeliyor. Nitekim bu mesele Sayın Öcalan’la sınırlı kalmadı. Bu politikalardan cesaret alan Türkiye başka kararları da uygulamamaya başladı. AİHM’nin verdiği Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş kararları var” diye konuştu. 
 
‘YASAL DÜZENLEME YAPILMALI’
 
Bu nedenle Türkiye’nin zaman kaybetmeden AİHM’in ihlal kararının gereklerini yerine getirmesi ve mevzuatta değişikliğe gitmesi gerektiğinin altını çizen Bilmez, bu noktada ilk adımın mecliste yapılacak bir yasal düzenlemeyle olabileceğini söyledi. Bilmez, “Örneğin ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan insanların ceza aldıktan 25 yıl sonra bunların infazı bağımsız ve hukukçulardan oluşan bir gözlem kararıyla değerlendirilir. Yani şuandaki gözlem kurulları gibi değil. Çünkü şuanda ki gözlem kurulları, hapishane müdürü, hapishane psikoloğu gibi tarafsızlığından şüphe duyabileceğimiz insanlardan oluşuyor. Sadece Sayın Öcalan’ı da değil binlerce insanı ilgilendiren bir mesele. Türkiye böyle bir düzenleme yaparsa cezaevindeki bu insanlar da bir gün dışarıya çıkabilecekleri umuduyla yaşayacaklar. Bu şekilde bu hapis biçimi de işkence olmaktan çıkacak ve Türkiye de AİHM kararını yerine getirmiş olacağı için buradaki politik gerilim de sona erecektir. Çünkü Türkiye artık mahkemenin kararını yerine getiren hukuk devleti ilkesine saygılı bir devlet olmuş olacak” dedi. 
 
‘ADIM ATILMAZSA FATURASI OLUR’
 
Türkiye’nin mevcut tutumunu sürdürmesi halinde bu durumun Türkiye ve Türkiye halklarına faturasının ağır olacağını belirten Bilmez, “Türkiye Osmanlı’dan bu yana yüzünü Batı’ya dönmüş durumda. Avrupa hukukunu, AİHM, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ni yani insan hakları mekanizmalarını kabul etmiştir. O yüzden bunların gereğini de yerine getirmesi gerekiyor. Eğer bunları yapmazsa bu süreç içerisinde Türkiye’nin sistemden dışlanmasına yol açacak. Yani Türkiye kendisini Avrupa’nın bir parçası olarak görüyor ama Avrupa hukukunun gereğini yerine getirmiyor. Bunu ne kadar süre devam ettirebilir ki? Devam ettirse de bir süre sonra o sistemden kopmasına yol açar. Bunun ekonomik faturası da olur ve Türkiye 3’üncü dünya ülkesi haline gelir. İnsan hakları sıralamasında da alt kümelere düşmüş olur ve bunların hepsinin Türkiye halklarına da bir yansıması olur. Rusya AİHM kararlarını uygulamayan ülkelerden birisi ve o da Türkiye gibi zamana yayıyor. Ukrayna meselesinden sonra Avrupa Konseyi ile ilişkileri kesildi. Rusya kendi kabuğuna çekildi ki bu Rusya’nın kendi ekonomisini de etkiliyor. Türkiye’de böyle bir süreç yaşayabilir. Türkiye Rusya gibi aynı süreci yaşarsa bundan çok daha olumsuz bir şekilde etkilenebilir” ifadelerini kullandı. 
 
GİRİŞİMLER DEVAM EDECEK
 
Avukatlar olarak söz konusu AK Bakanlar Komitesi başvurusunun yanı sıra İmralı tecridine dair farklı kurumlar nezdinde de girişimlerde bulunmaya devam edeceklerini belirten Bilmez, devamla şunları söyledi: “Strazburg’da, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin yılda 4 kez toplanmasından oluşan oturumları yapılıyor. Eylül ayının sonunda da bir oturum olacak. Bu dönem biz de Strazburg’a gidip oradaki parlamenterlerle, CPT yetkilileri ve diğer uluslararası kurumlarla görüşmeler yapıp bu hukuksuzluğu onların da gündemine sokmaya çalışacağız. Yani biz olumlu bir sonuç alıncaya kadar her türlü mekanizmayı kullanmaya devam edeceğiz. Bakanlar Komitesi’nin de bu toplantısını izleyip alacağı kararları, Türkiye’den ne isteyeceğini takip edip ona göre gerektiğinde avukatlar olarak başvurular 9,1 prosedürüyle (avukat başvurusu) başvuru yapabiliriz. Bunun dışında da 9,2 prosedürüyle (sivil toplum örgütü başvurusu) yapacakları duyumları da var. Yani bu mesele sadece Sayın Öcalan’ın ya da Kürtlerin meselesi değil, bir bütün olarak Türkiye toplumunu ilgilendiriyor.”
 
MA / İbrahim Irmak
 

Diğer başlıklar

08:30 30 il için kuvvetli yağış uyarısı
08:10 16 ile yeni vali atandı
18/09/2024
23:36 Lice’de yaşamını yitiren Taş toprağa verildi
23:02 Apê Musa ödülleri belirlendi: Fotoğraf dalında birincilik MA’ya
22:11 AKP’li Ensarioğlu, katil zanlısı Salim Güran’ı Meclis’te ağırlamış!
21:56 Fed, 4 yılın ardından faizi indirdi
20:13 Taş ve Başkurt’un cenazeleri aileleri tarafından alındı
20:07 BM Genel Kurulu onayladı: İsrail, işgal ettiği Filistin topraklarından çekilmeli
19:29 Amedspor bu haftaki maçı sahasında yapacak
18:36 Bakırhan: Çözüm iktidardakileri göndermek
18:28 Lübnan'da çağrı cihazlarından sonra telsizler patladı: 14 ölü, 450 yaralı
18:20 Bülbün’ün katledilişinin yıldönümünde mevlit verildi
18:11 Şenyaşar bir kez daha oğlunun tahliyesini istedi
18:06 Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’ndeki tutsakların cezası kaldırıldı
17:48 Hollanda Avrupa iltica kurallarından ayrılmak istiyor
16:56 İşten çıkarılan öğretmenlerden CHP’ye: Samimiyetinizi sorguluyoruz
16:28 Türkiye İsveç toplantısı iptal edildi
15:28 Kırşehir Cezaevi'ndeki ihlaller için İHİK'e başvuru
15:16 Licê kırsalında askeri hareketlilik arttı
14:52 Cezaevi önünde 'özgürlük' eylemi: Tecridi kaldırın
14:29 İsrail'in siber saldırısında ölü sayısı arttı
14:03 ESP ve SGDF'liler ilk duruşmada tahliye oldu
13:39 Kadın tutsaklara verilen disiplin cezalarının duruşması görüldü
13:19 'Emek ve Özgürlük İttifakı'nı büyütme kararı
13:10 Sağlık emekçileri vergide adalet istiyor
12:58 Engelli kadına tecavüz eden 7 kişi tutuklandı
12:52 Hatimoğulları'ndan Amed Barosu’na ziyaret
12:31 Bakırhan: Gizlenen Narin’in katilleri değil, devletin çürümüş örgütlülüğüdür
12:21 Gazeteci Kaya davasında korucu şikayetinden vazgeçti
12:05 HDP’li Farisoğulları’na 5 ay hapis cezası
11:56 Soma'da Fernas işçileri gözaltına alındı
11:55 Yazar Ekinci’nin davasında mütalaa hazırlanacak
11:52 Xwebûn gazetesinin sitesine erişim engeli
11:35 İran rejimi 5 Kürt yurttaşı gözaltına aldı
11:27 ‘Uzun yürüyüş’ 3’üncü gününde devam ediyor
11:20 Dört kentte 19 kişi gözaltına alındı
11:11 Halise Aksoy’un duruşması ertelendi
11:08 DEM Parti merkezi kadın örgütleme komisyonu kuracak
10:28 ÖÇAV'ın aday listesi belli oldu
10:24 Hatimoğulları: Bulunan silah deposunun Narin'in katledilmesiyle ilgisi nedir?
09:52 Operasyona çıkan askerlerden tehdit ve hakaret
09:09 Yüksekdağ ve tutsaklar için küresel kampanya: Kendi davamız olarak görüyoruz
09:06 Hilal Kar’ın faili 83 gündür yakalanmadı: Etkin soruşturma yok
09:05 Gazeteci Serdeştî: KDP, Türkiye'ye yol yapıyor
09:04 Signal ve Telegram tutuklamaya gerekçe yapıldı
09:03 Belediye köyde yaşayan kadınların talebini yerine getirdi
09:02 Amed'de yapılacak 'özgürlük' mitinginin ayrıntıları
09:00 18 EYLÜL 2024 GÜNDEMİ
08:20 Qilêban’da ‘Özgürlük Okumaları’ etkinliği
08:17 6 bölge için sağanak yağış uyarısı
17/09/2024
23:59 Madımak'ta katledilen Gülsün Karababa’nın annesi yaşamını yitirdi
22:42 Silopiya’da Kürtçe eğitimini tamamlayanlar için tören
22:23 Ablukanın yaşandığı Pêçar’a ziyaret: Evler kurşunlanmış
21:13 Paris’te gaz tüpü kaynaklı patlama
21:05 İsrail’den Lübnan’a siber saldırı: 9 ölü, binlerce yaralı
19:46 DEM Parti’li vekillerden Emine Şenyaşar’a ziyaret
19:42 Emek ve Demokrasi Güçleri’nden Fernas işçilerine destek
18:51 Ekolojistler yargılandığı davada keşif kararı
18:25 Artvin'de sel: 32 köy yolu kapandı
17:52 Duruşmada dinlenen çocuklar: Babam şiddet uyguluyordu
16:47 Pirsûs Kongresi'nde tecrit vurgusu
16:12 Amed’deki ATK’ye 2 cenaze getirildi
15:41 'Polonez işçileri kazanırsa Türkiye işçi sınıfı kazanacak'
15:40 Türkiye ve İsveç arasından 'güvenlik' toplantısı
15:32 Narin Güran soruşturmasında bir kişi daha tutuklandı
15:17 İstanbul’da bir kişi intihar etti
15:16 Narin Güran'ın ölüm nedenine dair ilk bulgular
15:12 Cezaevinde doğum yapan çocuk Amed'e sevk edildi
15:04 Rapor: Öğrencilerin yüzde 20'si tuvalet musluklarında içtikleri su ile günü tamamlıyor
14:42 Rusya’da kararnameyle asker sayısı arttırıldı
14:33 Bayındır: Kurtuluş örgütlenmeden geçiyor
14:08 Efrîn’de 3 kişi kaçırıldı
13:55 Yabancıların konut alımı yüzde 40 düştü
13:53 Kırşehir Cezaevi’nde ihlallere karşı eylem
13:20 ‘21’inci yüzyılı kadın özgürlük yüzyılı yapacağız’
13:18 Narin soruşturmasında gözaltına alınan 3 kişiden 2'si serbest
13:04 Şirnex ilçelerinde çok sayıda gözaltı
12:47 Fernas işçileri ters kelepçeyle gözaltına alındı
12:31 Gazeteci Mamedoğlu hakkında soruşturma
12:03 Licê'de askeri hareketlilik sürüyor
11:51 İran Cumhurbaşkanı: 'Ahlak polisi' kadınları artık rahatsız etmeyecek
11:31 Koçyiğit'ten iktidara: Kafanızı kuma gömseniz de dünya İmralı tecridini konuşuyor
11:20 Avukatlardan İmralı başvurusu
10:44 Narin soruşturmasında 3 kişi adliyeye sevk edildi
10:13 Myanmar’da tayfun: 226 ölü, 77 kayıp
10:09 Tutsaklar 'kuyu tipi' cezaevindeki ihlalleri anlattı
09:47 Meteoroloji'den kuvvetli sağanak uyarısı
09:10 Ma Music'de yeni dönem kayıtları başladı
09:09 Bülbün katledileli 1 yıl oldu: Mücadelesinin takipçisiyiz
09:08 'Delilsiz' davada ağırlaştırılmış müebbet ceza
09:07 Yasaklı kentin doğasında talan edilmeyen yer kalmadı
09:06 Perşembe Yaylası'nda sondaj sürüyor: Ruhsatlar iptal edilmeli
09:05 Hasta tutsak Kuday ile görüşen avukat: Her an kötü haber alabiliriz
09:03 Sobacılar Çarşısı'nda yoğun mesai başladı
09:01 Ödemediği bedel kalmadı: Tecrit kalkmadan mücadeleden vazgeçmem
09:01 Abdullah Öcalan'ın 'umut hakkı' Bakanlar Komitesi gündeminde
09:00 Deprem soruşturmaları: Sahiplenilmemesi hukuksuzluğu derinleştiriyor
09:00 17 EYLÜL 2024 GÜNDEMİ
16/09/2024
23:43 Fernas İşçileri Ankara’da: Meclis’te sesimizi duyurana kadar dönmeyeceğiz
23:00 Rojava’da Jina Emînî eylemleri: Özgürlük yolunda kararlılıkla ilerleyeceğiz
18:23 Jîna Emînî için yürüyüş: Kadın devrimi İran’dan Amed’e kadar yayılıyor
18:06 'Jin jiyan azadî' direnişinin 2'nci yılı: Jina Emînî isyanımızdır
17:51 Dêrsim’de 4.1 büyüklüğünde deprem
17:46 Baran Güran baroya ‘hukuki destek’ talebiyle başvurdu
16:47 Depremzedelerin kaldığı yerler 'hasarlı' gerekçesiyle yıkıldı
16:36 Yakılarak öldürülen mülteci işçinin davasına çağrı
16:29 Licê kırsalında silah sesleri yükseliyor
16:18 Gençlerin ‘Uzun Yürüyüş’ü başladı: Özgürlük direnişle mümkün
16:09 ‘Özgürlüğe ses ver’ çağrısı İzmir’de yükseltildi: Tecride hayır
16:06 Şenyaşar’dan Erdoğan’a: Oğlumu bırakın
15:27 Zengok’taki yangın büyümeden söndürüldü
15:20 Nergis Muhammedî: 'Jin, jiyan, azadî' rejime korku saldı
15:00 151 bin nüfuslu mahallenin bölünmesine valilikten ret
14:48 Gazeteci Gayıp’ın duruşması eksik hususlar gerekçesiyle ertelendi
13:59 35 ülkeden 1500’ü aşkın avukattan bakanlığa Abdullah Öcalan mektubu
13:50 Eğitim Sen: Wan'da müstahdemin ücreti velilerden isteniyor
13:15 Musa Anter anılacak
13:05 Doğan: Yeni bir örgütlenme modeline geçiyoruz
12:52 Licê kırsalında çatışma
12:13 Dilek Bitgin’i katletme girişiminde bulunan faile tahliye
12:12 Peyas'ta Zarokistan açıldı
12:01 Polonez işçileri gözaltına alındı
11:47 Sabra ve Şatilla Katliamı: Yaralar dayanışmayla sarılır
11:37 Polis bir genci sokak ortasında darp etti
11:28 Mexmûr Kampı'na hava saldırısı
11:10 Tutsak Ezîzî: 'Jin, jiyan, azadî' yaşam felsefesidir
10:53 BES-AR: Açlık sınırı 27 bin 270 lira
10:34 'Ülkenin kaynakları tank ve tüfeğe gidiyor'
10:22 Ceyhan'da kaza: 3 ölü, 8 yaralı
10:02 Efrîn'de insan kaçırma, hırsızlık ve doğa talanı
09:23 TJK-E'den Avrupa Konseyi üyelerine 'umut hakkı' mektubu
09:04 Xwebûn 'Her zaman jin, jiyan, azadî' manşetiyle çıktı
09:03 Aynı hücrede olan iki hasta tutsak anlattı: Yoldaşlık ayakta tutuyor
09:03 Secret Women’s Committee: Örgütlenme ve işbirliğine ihtiyaç var
09:02 Cerattepe'de 31 yıllık ekoloji mücadelesi: Cengiz de gidecek
09:00 16 EYLÜL 2024 GÜNDEMİ
15/09/2024
23:43 Gazeteci Verim tutuklandı
22:34 Hrant Dink Ödülleri sahiplerini buldu: Eşit bir dünya için mücadelemiz ortak
22:13 Makarna fabrikasındaki patlamada yaralı sayısı 30’a çıktı
21:29 Türkiye’ye bağlı gruplar iki kadını katletti
21:22 Wan’da şüpheli kadın ölümü
19:52 Amed’te kavgalı iki aile barıştırıldı
19:40 Özgürlük İçin Sanat İnisiyatifi: Altın Portakal Film Festivali’ne katılmayacağız
19:26 Cankurtaran'da Reşit Kibar için ‘Yaşam Nöbeti’
18:40 Zarok Ma Berlin’de çocuklarla buluştu
17:32 İstanbul’da bir kadın katledildi
16:58 Antalya'da iş cinayeti
16:26 Amed’te fırın işçileri sigorta ve sosyal haklarını istiyor
15:26 'Özgürlüğe ses ver' eylemi: Hukuksuzluk son bulana dek eylem sürecek
14:08 İstanbul’da 7’nci Kürt Böreği Festivali