Hasta tutsaklar Oduncu ve Özbek için 'acil tahliye' çağrısı

HABER MERKEZİ - Hasta tutsaklar eylemlerinde, sağlık durumları kötüye giden Zerdeşt Oduncu ve Özge Özbek için "acil tahliye" çağrısı yapıldı. 
 
Hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla her hafta yapılan eylemler devam ediyor. Bu hafta da Ankara ve İstanbul'da iki hasta tutsağın durumuna dikkat çekildi. İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, her hafta düzenlediği “F oturması” eyleminin 653’üncüsünü Beyoğlu’nda bulunan dernek binası önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde, Antalya Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde tutulan hasta tutsak Zerdeşt Oduncu’nun sağlık durumuna dikkat çekildi. “Tedavi haktır engellenemez” ve “Hasta mahpus Zerdeş Oduncu serbest bırakılsın” pankartlarının açıldığı açıklamada, sık sık “Hasta tutsaklar serbest bırakılsın” ve “Tecrit öldürür dayanışma yaşatır” sloganları atıldı. Açıklamaya çok sayıda hak savunucusu katıldı. İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu Sözcüsü Hatice Onaran, cezaevlerindeki bazı hasta tutsakları sıralayarak, yaşanan ihlallere dikkat çekti. 
 
 
'SAĞLIK DURUMU AĞIRLAŞIYOR'
 
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) MYK üyesi Musa Piroğlu, Oduncu’nun sağlık durumuna dair bilgiler paylaştı. Piroğlu, Oduncu’nun açlık grevleri nedeniyle akciğerlerinde hasar oluştuğunu ve söz konusu hasarın halen iyileşmediğini söyledi. Piroğlu, Oduncu’nun vücudunda oluşan yanık yaralarının enfeksiyon kaptığına işaret ederek, "Rahatsızlıkları nedeniyle günlük yaşamını sürdürürken başkasının yardımına ihtiyaç duyar hale gelen Oduncu, 10 yıldır tek kişilik hücrede tutulmakta. Yetersiz tedavi, yetersiz beslenme ve yetersiz bakım nedeniyle sağlık durumu her geçen gün daha da ağırlaşmaktadır” dedi.  
 
'CEZASI ERTELESİN'
 
Piroğlu, Oduncu’nun annesinin komisyona yaptığı aktarımları da paylaştı. Piroğlu, Oduncu’nun annesinin, "Yanık yaraları iyileşmedi, tam tedavi olmadığı için yaraları yeniden açıldı, hatta iltihap kaptı. Bu durum oğlum için ölümcül sonuçlara yol açabilir deniyor, ama tedavisi yapılmıyor. Bu bir işkence. Avukatlarının cezaevi idaresi ile yaptıkları görüşmeler de sonuç vermedi. Oğlumun yanındaki hücrelerde biri kalp hastası olan iki hasta tutuklu var ve hiçbirisi tedavi için doktora götürülmüyor, cezaevi idaresinin tutumu nedeniyle yetersiz beslenme sorunu yaşanıyor. Ailesi olarak tedavisini yapsınlar yapmıyorlarsa, cezasını ertelesinler biz tedavisini yaptıralım" dediği aktardı. 
 
Piroğlu, Oduncu ve diğer tüm hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi. 
 
ÖZBEK İÇİN 'ACİL TAHLİYE' ÇAĞRISI
 
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 525’inci haftasında Ankara'daki Sakarya Caddesi’nde bir araya geldi. İnisiyatif üyeleri, “Tedavi haktır, engellenemez. Hasta mahpuslar serbest bırakılsın” yazılı pankart taşıdı. Bu haftaki eylemde, Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan ağır hasta tutsak Özge Özbek’in durumuna dikkat çekildi. 
 
İHD MYK üyesi Nuray Çevirmen, Özbek’in beyninde tümör olduğu bilgisini paylaştı. Çevirmen, Özbek’in bu nedenle açık beyin ameliyatı olduğu ve hemen ertesinde hastanede gözaltına alınıp tutuklandığını aktardı. Durumun gittikçe ağırlaşması üzerine yapılan başvurular sonucu İstanbul Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından 3 ay infaz erteleme kararı verildiğini anımsatan Çevirmen, 3 ay bittikten sonra tekrar tutuklandığını ve Gebze Kadın Kapalı Cezaevi’ne konulduğunu kaydetti. 
 
Çevirmen, “Darıca Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 24 Aralık  2021 tarihli Sağlık Kurulunun vermiş olduğu kararda ‘Hapishane şartlarında kalması uygun değildir’ raporu olmasına rağmen, İstanbul Adli Tıp Kurumu tarafından rapor kabul edilmemiş ve ‘Hapishanede kalabilir’ raporu verilmiştir. Adli Tıp Kurumu tarafından verilen raporda Nöroloji, Üroloji ve Psikiyatri doktorlarının imzası bulunmakta ancak asıl görmesi gereken Beyin Cerrahının bu kararda imzası yoktur” diye konuştu. 
 
'BİRÇOK HASTILIĞI OLUŞTU'
 
9 Haziran 2022’de Özbek’in tekrardan aynı hastaneye götürüldüğünü paylaşan Çevirmen, "Bu sefer ise ‘cezaevinde kalabilir’ raporu verilmiştir. Sürekli şiddetli baş ağrıları çekmekte, denge kaybı yaşamakta ve tümörlerin duyu organlarına baskı yaptığından kaynaklı işitme kaybı problemleri yaşamaktadır. Hastane MR raporlarında beyninde birden fazla tümör bulunduğu için sürekli kontrol altında olması gerektiği, ameliyatını gerçekleştiren doktoru tarafından söylenmiştir. Cezaevinde hastalığı hızlı bir şekilde ilerledi ve epilepsi, vertigo gibi dengesizlik belirtileri olan hastalıklar da nüksetti. Beyin tümörleri organlara baskı yapmaktadır ve tümörden kaynaklı olarak sol kulağında yüzde yüz işitme kaybı oluştu ve duymuyor. Ellerde titreme, kimi zaman idrarını tutamama durumları meydana gelmiştir. Bu durum ileride görme, hafıza ve hareket kaybına neden olacaktır” diye belirtti. 
 
‘YAŞAMI RİSK ALTINDA’
 
Çevirmen, şöyle devam etti: "2023 yılı Ocak ayında tekrar heyet işlemleri başlatıldı ve önceki MR ile karşılaştırıldığında tümörlerde büyüme ve çoğalma olduğu, hayati risk oluşturabileceği söylenerek ve acilen 13 Ocak’ta Ankara’ya sevk edilmiştir. Ancak Gazi Üniversitesinden mahkum koğuşu olmadığından ameliyat olamayacağı, Gamma Knife (Lazerli Ameliyat) için de daha önce ışın tedavisi alan hücrelerin olumlu yanıt vermediğinden tek çözüm olarak 1 yıl sonra kontrol edilebileceği söylenmiştir. Bu süreç içinde Sincan Kadın Hapishanesinde tutulmaya devam edilmektedir. 
 
Sık sık denge problemleri yaşıyor ve kafasını çarpıyor, düşüp yaralanıyor. 10 Temmuz 2023’te düşmeden kaynaklı oluşan şişlik için kampüs hastanesine götürülmüş, tomografide çekilen bölümde beyinde kanama görülmüş ve 3 saat sonra tekrar tomografi çekilmiş ve kanamanın hala olması nedeni ile acil bir şekilde Etlik Şehir Hastanesine götürülmüştür. Travma yoğun bakımında müşahede altında tutulmuştur. Çekilen yeni tomografide ‘Kanın dağılmadığı, tümörlerin hayati risk oluşturduğu yapılacak tek müdahalenin cerrahi operasyon olduğu, bunun da yüksek ihtimalle koma veya ölümle sonuçlanabileceği’ bilgisi verilmiş ve dilekçe yazması istenmiştir. Kendisi de sonucu koma veya ölüm olabilecek bir ameliyatı talep etmediğini ifade ederek taburcu olmuştur. 
 
2 ay sonra çekilen MR sonucunda doktorlar tarafından, tümörler için patates kökü, mayın tarlası, karınca yuvası gibi tabirler kullanarak hızlı çoğaldığı ifade edilmektedir. Ayrıca panik atak başladığından hastaneye gitmekte zorlanıyor. Kimi zaman hastane sevkleri tekli ring araçlarıyla yapılmakta, bu durum da ham panik atağını tetiklemekte hem de tümörlerden ve epilepsiden kaynaklı olarak yaşamını riske atmaktadır. En son MR çekimi için Gazi hastanesine götürülmüştü ancak 5 ay sonrasına gün verilmiş. Oysa normalde her 3 ayda bir düzenli bir şekilde doktor tarafından kontrol edilmesi gerekmektedir ve tümörler beynin farklı yönlerine baskı uygulamaktadır."
 
‘ACİL TAHLİYE EDİLMELİ’
 
Çevirmen, Özbek’in durumun kritik olduğu uyarısında bulunarak, "Hapishanede kalamayacağı hem çekilen MR ve tomografilerde hem de raporlarında belirgindir. Hapishanede kaldığı her saat, her gün yaşam hakkı ihlalini meydana getirecektir. Beynindeki tümörlerin diğer organlara baskı yapması nedeni ile bir gün dahi hapishanede kalamayacağı ortada olan Özge Özbek’in acil olarak tahliyesinin edilmesini talep ediyoruz. Özge Özbek’in dışarıda tam teşekküllü hastanelerde tedavi edilebilmesi, kontrol altında tutulması için tahliyesi zorunludur” diye kaydetti.  
 

Diğer başlıklar

18:36 DEM Partili Demir’in tutuklanması protesto edildi
18:19 İran sınırında haber takibi yapan gazetecilerin ekipmanlarına el konuldu
17:25 İstanbul’da kadın şöleni: İsyanımızla var olacağız
16:53 Ceylan Önkol katledilişinin 15’inci yılında mezarı başında anıldı
16:04 Licê'de maden protestosu: Geçit vermeyeceğiz
15:34 Erdoğan'dan erken seçim açıklaması
14:43 Hizbullah, Nasrallah'ın öldürüldüğünü doğruladı
14:40 Roboski Katliamı 153'üncü ayında: Unutturmayacağız
14:37 Hasta tutsaklar Oduncu ve Özbek için 'acil tahliye' çağrısı
14:08 YNK şubesine saldırı
13:59 Tutsaklarla görüşen Aydeniz: Tarafsız sağlık raporları verilmeli
13:42 Kayıp yakınları: Geçmişle yüzleşme sağlanmalı
13:41 Cizîr'de 'üreten kadın' fuarı
13:05 Cumartesi Anneleri katledilen Baskın için 'adalet' istedi
12:58 Sultangazi'de DEM Parti binasına silahlı saldırı
12:14 Fernas Madencilik işçilerine sanatçılardan destek
11:11 İsrail'den 'Nasrallah'ı öldürdük' iddiası
10:45 KASED'den 'Kadın Surfest Festivali'
10:05 İzmir'de şüpheli kadın ölümü
09:25 Serbest bırakılan MED-DER çalışanları: Dil mücadelemiz sürecek
09:16 Evden sedyeyle çıkarılan Yıldız'a 'cezaevinde kalabilir' raporu
09:12 Dr. Berwarî: Kürt kazanımlarını 'yok etme' planı devrede
09:11 Psikolog Tekinalp: Narin'i öldüren bir kişi değil, anlayış
09:11 Kürt sanatçı ve yazarların resimleri duvarlara nakşedildi
09:08 Parayı veren keçi katledebilecek: Ekosistemi yok eder
09:07 'Özgürlük' mitingi çağrısı: Çözümün adresi İmralı'dır
09:06 Polis şiddeti yerine eylemciye dava
09:05 9 Ekim'e giden süreç
09:03 Çiçek: İttifakın hedefi faşist iktidarı yıkmak ve geleceği kurtarmak olmalı
09:00 28 EYLÜL 2024 GÜNDEMİ
08:06 Cem Garipoğlu'nun mezarı 3 Ekim'de açılacak
07:50 Ormanların turizm amaçlı kullanılmasının önü açıldı
27/09/2024
23:47 Mersin'de iş cinayeti
23:40 ABD'de Helene Kasırgası: 30 ölü
22:24 Kürtçe'ye baskılar şarkılarla protesto edildi
22:14 Kız çocuğuna istismar suçundan 16 gözaltı
21:25 İzmir'de 3 kişi tutuklandı
21:03 Rıfat Ronî’nin tutuklanmasına tepki: Çalışmalarını sürdüreceğiz
20:33 MED-DER eski Eşbaşkanı Rıfat Ronî tutuklandı
20:18 İsrail: Hizbullah'ın komuta merkezini vurduk
20:05 MED-DER'de ‘Jin û ziman’ atölyesi
18:46 Uçar: İmralı’da sadece tecrit değil büyük bir direniş de var
18:28 İstanbul'da 1 kişi tutuklandı
18:18 Dil kurumlarına operasyon: 2 kişiye tutuklama talebi
18:11 Bazîd'te ölü bulunan çobanın ateşli silahla vurulduğu belirlendi
17:28 Havası en kirli il hangisi?
17:15 İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nde mobbing
17:06 İnsan kaçakçılığı yapan askerlerin duruşması görüldü
16:53 Dil kurumlarına yönelik operasyonda 7 kişi serbest bırakıldı
15:59 'Güvenliğini' sağlamak için görevlendirilen polisin tacizine uğradı
15:45 Kadın katliamı protestosu davasında beraat kararı
15:36 'Serhat Bölgesi’ndeki cezaevlerinde tecrit en üst seviyede'
14:57 Hasret Tutal davası karar için ertelendi
14:54 Öğretmenden çocuğa taciz iddiası
14:45 Karadeniz ormanlarına taş ocakları açılıyor
14:42 Darp ve taciz edilen kadından destek çağrısı
14:31 Wan'da Kürtçeye yönelik saldırılar protesto edildi
14:13 GABB'da kayyımların taşınmaz devri kararını iptal etti
14:03 Alpargün Apartmanı davasında ağır cezalar
14:00 İhlal mektubuna 'olumsuz gündem oluşturuyor' gerekçesiyle el konuldu
13:25 Belediye güvenliğinden öğretmenlere darp, gazeteciye ölüm tehdidi
13:22 Gediz Nehri'nden numune alındı
13:17 Amed’de uluslararası 'tarih' sempozyumu: Kültürel değerler korunmalı
12:46 Barolardan Kürtçe eğitmenlerin gözaltına alınmasına tepki: Hukuksuzdur
12:45 Eğitim Sen mülakat usulsüzlüklerini paylaştı
12:09 Belediyeye verilmeyen asfalt malzemesi çöpe döküldü!
12:09 Ailelerden İmralı için yeni başvuru
12:08 Madencilerin Ankara yürüyüşü sürüyor
12:06 Safitürk davasında 'yeniden yargılama' talebine ret
11:56 PFDK’den Amedspor’a ceza
11:35 Nagihan Akarsel İstanbul'da anılacak
11:21 Cenazenin saklandığı bölgede 2 kişinin daha olduğu tespit edildi
11:01 Türkoğlu: Tecridi kırmanın öncülüğünü kadınlar yapacak
10:41 Depremzedeler adalet talep etti
10:40 Licêliler bakır madenine karşı yarın buluşuyor
10:39 Kürtçe eğitmenler adliyeye sevk edildi
10:35 Rojava’da Jineoloji Akademisi 2’nci Konferansı’nı gerçekleştirdi
10:07 Kürtçe eğitmenler 4 gündür gözaltında: Dilimizle yaşamayı sürdüreceğiz
09:50 Sol Parti 'ittifak'a nasıl bakıyor?
09:33 Özbingöl: Güran cinayetinde bir el delilleri karartma çabasında
09:12 Valinin hedef gösterdiği gençlere takipsizlik
09:10 Ceylan Önkol'un davası 'faili meçhul'e bırakıldı
09:09 DEM Parti'ye saldırı soruşturmasında ilerleme yok
09:07 Bakım merkezinde şiddet ve ihmal
09:06 Siber saldırı dönemi: ABD seçimlerine kadar savaşın dozu artacak
09:05 Federe Kurdistan seçimleri: KDP güç kaybediyor
09:04 1 aile, 2 tutsak, 3 kent!
09:03 Sakık'tan 'özgürlük' mitingi çağrısı: Tecridi kırmalıyız
09:02 Tutsaklar: Banyo ve tuvaletler kamerayla izleniyor
09:01 İki farklı kent iki kadın: Asla ‘yapamam’ demeyin
09:01 27 EYLÜL 2024 GÜNDEMİ
08:26 Bugün hava nasıl olacak?
26/09/2024
23:40 Amed’deki soruşturmada bir kişi serbest
23:35 ABD'de 'Türkiye'den yasadışı bağış' soruşturması
22:59 PEN Norveç, Amed’deki gözaltıları kınadı
20:10 Erzurum Cezaevi’ni ziyaret eden Beştaş: Bu keyfiyeti durdurun
19:35 Grup Yorum sanatçısı Şengül tahliye edildi
19:10 Çoban, askeri noktaya yakın bir yerde ölü bulundu
19:02 Ulucanlar Katliamı 25’inci yılında: Zulme karşı direnmek haktır
18:16 Hatimoğulları: Ey saray, sırtımızdan geçinmene izin vermeyeceğiz
17:42 ‘Cinsel istismar’ suçundan yargılanan öğretmen göreve döndü!
17:28 Gözaltındaki Kürtçe eğitmenlerin ifadeleri alınmaya başladı
17:17 ‘Kürtçe konuşarak saldırılara cevap vereceğiz’
17:08 ÇHD’den İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya hakkında suç duyurusu
16:52 Hastanede temizlik hemşirelere yaptırılıyor
16:22 Kadın katliamını protesto edenlere ceza istemi
15:56 KONDA: En çok siyasetçiler, yargı, medya ve polis hak ihlaline neden oluyor
15:48 Gazeteci Uçar’a dava açıldı
15:41 Hatimoğulları: Bir avuç insanın refahı için milyonlar aç bırakılıyor
15:39 TÜGVA Ordu il kurucusu kaçakçılık operasyonunda gözaltına alındı
15:32 İnsan hakları savunucusu Kanat beraat etti
15:04 Şam’dan açıklama: Geri çekilme şartını kabul etmeden masaya oturmayız
14:44 DBP'den 'suikast' çağrısına kınama: Karanlık zihniyetin karşısında dimdik duracağız
14:41 Özkan’ın taziyesine kitlesel ziyaret
14:34 Karakol bahçesinde işkence uygulanan 4 kişi yeniden tutuklandı!
14:09 MED-DER’de Kirmançkî atölye: Dilimizi konuşarak saldırılara cevap olacağız
14:02 Cem Garipoğlu'nun mezarı açılacak
13:43 Aslıhan Sinem Çiçek davasında avukatların talebi kabul edildi
13:29 Bağ bozumunda kazan sayısı azaldı!
13:20 Gergerlioğlu kendisini duruşmadan çıkaran hakimi HSK’ye şikayet etti
13:02 Tutsak gazeteci Ezîzî hastaneye kaldırıldı
11:51 DEM Parti’den suç duyurusu: Salim Güran ile Ensarioğlu’nun ilişkisi tespit edilsin
11:39 'Beyin Göçü' istatistiği: İşletmeciler ABD'ye, mühendisler Avrupa'ya
11:39 Avukatlardan İmralı’ya gitmek için başvuru
11:29 Kürtçe eğitmenlerin gözaltı süresi uzatıldı
11:05 DEM Parti'den 13 Ekim çağrısı: İmralı kapıları açılmalı
09:53 Güney Afrikalı Dhalamini: Öcalan’ın özgürlüğünü daha güçlü talep etmeliyiz
09:05 Gazeteci Yurtsever: Türkiye işgalden ilhaka geçiş yaptı
09:05 Tarihi yapıları yok edecek barajın yapımına başlandı
09:04 Nurcan Arslan davasında ‘iyi hal’ kararına itiraz edilecek
09:03 Kadınlar ortak mücadele yöntemlerini tartışıyor
09:00 Şüpheli kadın ölümünde ‘intihara yönlendirme'den ceza talebi
09:00 26 EYLÜL 2024 GÜNDEMİ
08:59 Habertürk'te Bafel Talabani için 'suikast' çağrısı
08:18 4 il için sağanak uyarısı
25/09/2024
22:11 Dil kurumlarına yönelik soruşturma: Bir kişi serbest, iki gözaltı
22:03 Mêrdîn'de yaşamını yitiren Özkan, Pirsûs'ta toprağa verildi
21:01 Lübnan'da 600’den fazla kişi öldü, 90 bin kişi yerinden edildi
19:24 KHK eylemi 298'inci haftasında
18:31 Kürtçe için seferberlik çağrısı
17:28 Dîlok'ta iş cinayeti
17:20 Amed’de ‘Kadın Otobüs Şoförü Ehliyet Eğitimi’ projesi
16:45 Saraçhane'de işçi buluşması: Vergide adalet istiyoruz
16:20 Mêrdîn’de gözaltına alınanlar serbest
16:01 Nihat Kazanhan davası 16 Aralık’a ertelendi
15:48 Sürgünde yaşamını yitiren siyasetçi Cav toprağa verildi
15:24 Bedlîs'te 4.5 büyüklüğünde deprem
15:09 Turnuva ardından Doku’nun kaybedildiği yerde bir araya geldiler
14:40 İki kentte ‘vergide adalet’ eylemi
14:27 Gözaltı sayısı arttı