ANKARA - Emeklilere yapılan düşük zam oranına tepki gösteren 2021 Tüm Emekli Sen Genel Sekreteri Ali Sürücü, "En azından, evimizde bir et yemenin artık lüks olmaktan çıkmasını istiyoruz. Bunlar, iktidarın utancıdır" dedi.
Emeklilere, verileri tartışmalı olan Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yüzde 45 olarak açıkladığı enflasyon verilerinin altında zam yapılması ve refah payının verilmemesine yönelik tepkiler sürüyor. 14 bin 469 TL'ye çıkarılan emekli aylıklarına tepki gösteren 2021 Tüm Emekli Sen Genel Sekreteri Ali Sürücü, kendilerine yapılan düşük zammın yoksulluk sorunlarını derinleştirdiğini kaydetti.
İnsanca yaşamak istediklerini belirten Sürücü, temel haklarının gasp edildiğini söyledi. Belirlenen maaşların adil olmadığını ve çözülmesi gereken önemli bir mesele olduğunu dile getiren Sürücü, "Birilerinin keyfine göre veya kendi bütçe önceliklerine göre bize maaş vermelerini istemiyoruz. Yine biliyorsunuz, hazırladıkları bütçe belli. Cumhuriyet tarihinde en büyük açığıyla anılan bir bütçe. Bize her ne verirse versinler, zaten bütçe açığını kapatmak için hazinenin en önemli bölümü de dolaylı vergiler, yani bizden alınan vergiler olduğundan, iğneden ipliğe yapılan zamlarla her ne verirlerse zaten fazlasıyla da alıyorlar. Bu kısır döngünün kırılması lazım. Bize bir şeyler vereceklerse, bizlerle otururlar. Birlikte masada bunu tespit ederiz" ifadelerini kullandı.
'MAAŞ DIŞINDA BİR SÜRÜ SORUNUMUZ VAR'
Sürücü, maaş dışında başka bir sürü sorunlarının olduğunu belirterek, "Örneğin; biz, Sosyal Güvenlik Kurumu'na katıldığımızda, emekli olduğumuzda işte 'ilaç bedeli şu kadar para keseceğiz, muayene bedeli bu kadar para keseceğiz' diye herhangi bir şey konuşulmamıştı. Bunlar sonradan çıkan şeyler. Maç oynanırken kural değişmez" dedi.
'TUZU KURU OLANLAR MAAŞLARIMIZI BELİRLİYOR'
Sürücü, en büyük taleplerinin ise emekli sendikaları statü yasasının bir an önce çıkarılması olduğunu belirterek, "Dünyanın pek çok ülkesinde emeklilerin sendika hakkı var. Emekli sendikasıyla oturulup konuşuluyor bunlar. Bizde ne oluyor? Birkaç tane tuzu kuru, emeklilerin aldığı maaşlarla hiçbir biçimde ilgisi alakası olmayan, onların kazandığının elli katını, yüz katını kazanan insanlar, bizim ne kadar maaş alacağımızı belirliyor" diye konuştu.
‘TOPLUMU YOKSULLUKLA KARŞI KARŞIYA BIRAKIYORLAR'
Yaşanan sorunların emeklileri açlık ve yoksulluk ile karşı karşıya bıraktığını söyleyen Sürücü, "Sadece bizi değil, çalışanları da toplumu yoksullukta eşitlemeye çalışıyorlar. Bunu emeklilerde bilhassa görüyoruz. Bu aylık bağlama oranını, Sosyal Güvenlik Kurumu'na çok feci yağmaladıklarından, aylık bağlama oranında yüzde 70'ten yüzde 28'lere kadar indirdiler. Bir emekçi aldığı maaşla doğru dürüst geçinemezken, onun yüzde 70'yle hadi neyse bir idare edebiliyordu. Ama şimdi yüzde 28'lere, yüzde 30'lara, yüzde 35'lere kadar inen bir maaş bağlama oranı var. Şimdi akıl var, mantık var. Herhangi bir işçi çalışırken aldığı paranın yüzde 28'yle veya yüzde 35'yle emekli olmayı kabul eder mi? Geçinebilir mi? Maalesef bunlar da hile, oyun bitmiyor. Ama biz de krizin faturasını ödemek istemiyoruz. Sebebi olmadığımız bir krizin faturasını ödemek istemiyoruz" şeklinde konuştu.
'SOSYAL DEVLETİN GEREĞİNİ İSTİYORUZ'
Yıllarca çalışmanın karşılığını almak ve insanca yaşam koşullarına kavuşmak istediklerini ifade eden Sürücü, "Yıllarca çalıştık. Ve bunun karşılığında fazla bir şey istemiyoruz. Anayasada yazan sosyal devletin gereğini istiyoruz. Sosyal devlet nedir? Ekonomik olarak zorluk çeken yurttaşlarına destek vermesidir. İnsan gibi yaşamak istiyoruz. Huzur içinde yaşamak istiyoruz. Doğru düzgün tedavi görmek istiyoruz. Kimi emekliler, maalesef çok düşük ücretlerle çalıştığından konut sahibi olamadı" diye belirtti.
'İNSANCA YAŞAMAK İSTİYORUZ'
Emeklilerin insanca yaşam koşullarına kavuşması için gerekli adımların atılmasını isteyen Sürücü, atılması gereken adımları şöyle sıraladı: "Öncelikle, acilen yapılması gereken şey, kiracı olan emeklilere kira yardımı yapılmasıdır. Bunları istiyoruz. Hastanelerde yaşlılara bakan geriatri bölümlerinin yaygınlaşmasını istiyoruz. Eğer bazı hastanelerde varsa, geliştirilmesini istiyoruz. Öncelikle, bunların ötesinde, tüm bu konuları tartışabilmek için bir masa etrafında oturup konuşabilmemiz için emekli sendikalarını, yargı sopasıyla sürekli kapatma baskısı altına almaktan vazgeçip, parlamentodan emekli sendikaları statü yasasının çıkarılmasını, bizimle toplu sözleşme masasına oturulmasını istiyoruz. İntibak yasasının çıkarılmasını istiyoruz. Daha doğrusu, bütün konuşmalarımızdan çıkan sonuç, biz insanca yaşamak istiyoruz. Filemizi geçmişte olduğu gibi doğru dürüst doldurmak istiyoruz. Çoluğumuza, çocuğumuza, torunumuza eve geldiğinde harçlık vermek istiyoruz. En azından, evimizde bir et yemenin artık lüks olmaktan çıkmasını istiyoruz. Bunlar, iktidarın utancıdır. Ve bunların mutlaka bir bedeli olacak. İnsan gibi yaşamak istiyoruz.”